Vandiekomsa gaat verder om nog meer mensen warm te maken voor de Brabants-talige Folk...
Het is 2007 als Hein Augustijn een oproep plaatst op Folkforum. De gitarist is jaren eerder geëmigreerd vanuit Brabant naar Utrecht. En hij heeft Heinwee. Zijn oproep tot Brabantse folk vindt weerklank bij Ramon de Louw, liefhebber van dialect en verzamelaar van Folkplaten. Hij weet nog wel iemand, David Cornelissen. Hij is met zijn liedjes en deuntjes vaak in Tilburg op straat en cafés te vinden.
De mannen vinden elkaar in het spelen en zingen van klassiekers van o.a. Veulpoepers en Gerard van Maasakkers. Al gauw komt er eigen muziek, met eigen teksten over kiepen, wijven, en liefdesverdriet. In 2011 volgt een eerste CD (titelloos en inmiddels uitverkocht). De folky Brabantse nummers worden enthousiast ontvangen en het wordt tijd om het bandgeluid uit te breiden met slagwerk en contrabas.
Maarten Roijackers en Marcel van Cuijk nemen de nodige ervaring mee en Vandiekomsa bestaat dan uit vijf mannen. Er volgen mooie optredens in cafés, folk podia, theaters, tot over de Brabantse en zelfs Nederlandse grenzen. In deze bezetting staat de band in 2013 ook op Elastiek Muziek en Festival Mundial. Hun ‘lied van de Kiepenboer’ wint de tweede prijs bij ‘Brabants Moiste’ en in datzelfde jaar verschijnt er ook een EP (de Baarschot sessies).
In 2014 wordt er gewerkt aan een nieuwe CD waarbij ook ‘eminence grise’ Kees Schoone aanschuift. Zijn accordeonspel wordt een vaste waarde en Kees een vaste gast. Die zomer staat Vandiekomsa, nu uitgebreid met accordeon, onder andere op het hoofdpodium van Parkfest. Vandiekomsa tekent bij HKM records (bekent van Rowwen Hèze, Clouseau), en op 11 januari 2015 wordt in een volgepakt Paradox de nieuwe CD ‘Vur mekaar’ gepresenteerd.. Zo stonden ze in de grote resto lounge tent op het bekende Paaspop, en waren ze te zien in het populaire televisieprogramma ‘onder ons’ van omroep Brabant.
Cultuur Lokaal de Ketel
Gelderstraat 7
5081 AA Hilvarenbeek