Over ons gebied

Omgeef jezelf in kleurrijke landerijen en sterke verhalen...

De gemeente Hilvarenbeek bestaat uit zes kernen en beslaat ruim 32 vierkante kilometer, te midden van een kleinschalig cultuurlandschap waardoor beekjes als de Roodloop, het Spruitenstroompje en de Hilver stromen. Fietsen of wandelen kan hier via het uitgebreide knooppuntennetwerk. Je komt op verrassende plaatsen en overal zijn bijzondere verhalen te vertellen.

Kom en ontdek, houd je oren en ogen open. En vergeet niet om af en toe te stoppen om wat lekkers te eten en te drinken, je bent nooit ver verwijderd van een leuk cafeetje of terras! Nog niet uitgekeken? Er zijn zó veel plaatsen waar je kunt overnachten, van luxe hotel tot natuurcamping, dat je gerust een paar dagen in onze gemeente kunt verblijven.

Verbonden met kilometers natuur…

Maak kennis met onze dorpen

Hilvarenbeek bestaat uit zes kernen, met elk een eigen identiteit. Wat ons bindt? De onderlinge samenwerking en de initiatieven die van onderop, vanuit de mensen zelf, ontstaan. De bewoners van alle kernen, of het nu om Baarschot (onze kleinste kern) of Hilvarenbeek (de grootste kern) gaat, zíj maken het verschil. Zij zorgen dat de kernen leefbaar blijven. Dreigt het dorpscafé te moeten sluiten? Ze richten een coöperatie op en nemen het café in eigen beheer. Sluit de kerk en wordt de school te klein? Dan bouwen ze een school ín de kerk. En dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wat je ook zoekt, het is hier écht en dat geldt zeker ook voor de mensen zelf.

Biest-Houtakkericon-bracket

Met een kleine passantenhaven aan het Wilhelminakanaal is deze kern per boot bereikbaar. De dorpsbewoners hebben in het centrum hun eigen café geopend: Ome Toon. Startpunt voor wandel- en fietsplezier.

Haghorsticon-bracket

Midden in een ontginningsgebied aan het Wilhelminakanaal met sluizencomplex en diverse horecagelegenheden is dit een prima tussenstop op een wandel- of fietsroute. In het nabijgelegen Diessens Broek kun je bijzondere vogels spotten.

Esbeekicon-bracket

Een bijzonder actieve gemeenschap zorgt er voor dat het dorp bruist. Met een uniek museum, wandelroute en een school ín de kerk! Bezoek ook de Flaestoren eens, een uniek uitzichtspunt over de bossen en vennen van landgoed De Utrecht.

Baarschoticon-bracket

Dit kleine dorp heeft een Mariagrot die inwoners na de oorlog hebben opgericht als dank voor het bespaard blijven van de verschrikkingen van de oorlog. Daarnaast vind je er horeca en logeeradressen van waaruit je kunt genieten van de mooie omgeving.

Diessenicon-bracket

De oudste vermelding van Diessen stamt uit een oorkonde uit de periode 712-714. In het dorp bevindt zich een kerk uit de 15de eeuw. Vlakbij, ten westen van Diessen, ligt landgoed Annanina's Rust. Aansluitend is het Diessens Broek aan het dal van de Reusel, wat zich ten noorden van Diessen bevindt.

Hilvarenbeekicon-bracket

In het centrum vind je de Vrijthof, het mooiste plein van Nederland. Omzoomd door bomen en terrassen is dit het bruisend hart van het dorp. Jaarrond vinden hier evenementen plaats, van muziekfestivals tot sportevenement en van een foodtruckfestival tot wandelevenement.

Meer informatie?
Kom naar ons bezoekerscentrum

Vrijthof 11, Hilvarenbeek

Openingstijden

maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur
zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur

Contact

Je vindt ons aan het dorpsplein:
Vrijthof 11, 5081 CA Hilvarenbeek.